ABAX ogłosił strategiczne partnerstwo z Caruso GmbH, co pozwoli wspólnie wyznaczyć nowe standardy na rynku rozwiązań dla samochodów połączonych (connected car)

autor -
Dzisiaj Caruso GmbH i norweska firma telematyczna ABAX ogłosiły strategiczne partnerstwo, które może zrewolucjonizować standardy w ekosystemie „connected car” w Europie, czyli aut na stałe połączonych z siecią.

- Caruso z przyjemnością ogłasza rozpoczęcie silnej współpracy z ABAX jako dostawcy usług telematycznych i usług mobilnych. Witamy ABAX na naszym rynku i oczekujemy, że oboje skorzystamy ze wzajemnych korzyści, aby rozwijać się i prosperować na rynkach skandynawskich, ale także w innych częściach Europy - mówi Alexander Haid, dyrektor generalny Caruso GmbH.

Współpraca z Caruso zapewnia ujednolicony dostęp ABAX do otwartego, neutralnego i bezpiecznego rynku danych dla rynku motoryzacyjnego. Rynek łączący warsztaty, producentów części, systemy leasingu i zarządzania flotą, ubezpieczenia samochodowe i inne podmioty zapewniające wymianę danych i usług B2B. Dzięki ponad 200 000 pojazdów w globalnej sieci, ABAX, w ramach swojego portfolio, będzie mógł teraz udzielać małym i średnim przedsiębiorstwom większego wsparcia.

- Z przyjemnością ogłaszamy nowe strategiczne partnerstwo z Caruso. Uważamy, że partnerstwo zrewolucjonizuje i zredefiniuje współczesne modele biznesowe, wyznaczając od nowa standardy europejskiego rynku motoryzacyjnego -mówi Bjørn Erik Helgeland, dyrektor operacyjny, ABAX Group.

ABAX będzie zarówno dostawcą danych, jak i konsumentem danych w nowym partnerstwie. Oznacza to, że dzięki platformie Caruso, ABAX zyska nowe możliwości tworzenia lepszych rozwiązań i usług dla swoich klientów. Ponadto, ABAX dostarczy istotne informacje dotyczące pojazdów z rynków europejskich na rynek danych Caruso.

- Partnerstwo z Caruso przyspieszy nasze plany rozwoju biznesowego dotarcia do nowych kanałów motoryzacyjnych, a tym samym stworzy podstawy do budowania przewagi konkurencyjnej w przyszłym przejściu na bezobsługowe sprzężenie danych pojazdu, co jest istotą połączonych samochodów, mówi Håkon Grønn-Weiss, CBO, ABAX Group.

-Koniec-

Aby uzyskać więcej informacji:

Bjørn Erik Helgeland, COO, ABAX Group, +47 980 71 000, beh@abax.no

Håkon Grønn-Weiss, CBO, ABAX Group, +47970 55 820, hgw@abax.no

O ABAX

Przy wsparciu Investcorp, ABAX jest europejskim liderem i najszybciej rozwijającą się firmą branży telematycznej i IoT. Dzięki inteligentnym rozwiązaniom, ABAX oferuje produkty i usługi łączące Twoje miejsca pracy w wirtualnej sieci. Nasze usługi pomagają klientom być na bieżąco z najnowszą technologią, zwiększać wydajność i obniżać koszty, a także dynamizować efektywność kadry kierowniczej i pracowników. Nasz model biznesowy oparty jest na modelu SaaS (Software as a Service). ABAX zatrudnia ponad 430 pracowników i prowadzi oddziały w Norwegii, Szwecji, Danii, Finlandii, Wielkiej Brytanii, Holandii, Polsce oraz w Chinach. Główna siedziba ABAX znajduje się w Larvik w Norwegii.

www.abax.no, https://www.abax.net.pl/

O Caruso

Caruso to neutralny, otwarty i bezpieczny rynek danych i usług dla motoryzacyjnego rynku wtórnego. Celem Caruso jest zapewnienie sektorowi neutralnej i otwartej platformy, która umożliwi uczestnikom oferowanie danych dotyczących pojazdów wszystkim użytkownikom rynku wtórnego w standardowym formacie w bezpiecznym i zaufanym środowisku - w celu stworzenia niezależnego, cyfrowego i w pełni połączonego rynku wtórnego. Partnerami biznesowymi i akcjonariuszami mogą być wszyscy gracze, którzy są zainteresowani rynkiem wtórnym i chcą w nim uczestniczyć. Mogą to być producenci części, hurtownicy, warsztaty, ubezpieczyciele, firmy flotowe i leasingowe, firmy zajmujące się wynajmem samochodów, usługodawcy car-sharingu, dostawcy łączności komórkowej i firmy świadczące usługi w zakresie napraw. Giełda obsługiwana jest przez Caruso GmbH, z siedzibą w Ismaning koło Monachium. Więcej informacji na stronie www.caruso-dataplace.com.